Stichting het Schaap

Organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer en Scouting Sint Patrick de jaarlijks druk bezochte activiteiten rondom de schaapskooi midden in de mooie Staatsbossen van Sint Anthonis zoals Lammetjesdag op eerste paasdag en het Schaapscheerdersfeest in het begin van de zomer. 

Ontstaan van de schaapskudde en runderkudde in de Staatsbossen


Kempisch Heideschaap 

Om het heidereservaat "de Ullingse Bergen" mooi en gezond te houden werd er in  september 1978 een kudde van 50 Kempische heideschapen vrijgelaten op de St. Tunnisse Heide.  Deze kudde moest niet alleen goed verzorgd worden, maar moet ook raszuiver worden gehouden  zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Voor dat doel werd op 7 april 1977 officieel  "Stichting het Schaap van de St. Tunnisse heide" opgericht. Eén van eerste acties van onze Stichting  was de bouw van de schaapskooi in 1987. Zo konden de schapen een warm heenkomen zoeken en  was er een veilige plek voor de geboorte van lammetjes. Ook heeft de Stichting zich hard gemaakt  voor de introductie van een kudde Schotse Hooglanders. 

Schotse Hooglanders

In 1983 schonk de familie Van den Eynden uit Boxmeer 6 Schotse Hooglanders aan onze Stichting. Op  24 augustus 1983 werd het eerste kalfje al geboren. 

Samen met de Kempische Heideschapen grazen de runderen op de heide zodat wij aan het einde van  de zomer ieder jaar weer van die prachtig bloeiende hei kunnen genieten.  

Wordt ook Vriend van het Schaap


Stichting het Schaap heeft een bestuur wat aangevuld wordt door enthousiaste medewerkers van Staatsbosbeheer en vrijwilligers van Scouting Sint Patrick Sint Anthonis.
De doelstellingen van de Stichting is het op een ontspannen, educatieve en soms ludieke wijze mens en natuur dichter bij elkaar te brengen door het organiseren van de 2 festiviteiten: de Lammetjesdag en het Schaapscheerdersfeest in de mooie Staatsbossen van Sint Anthonis.
De stichting wordt ondersteund door de "Vrienden van het schaap", deze echte vrienden leveren jaarlijks een essentiële financiële bijdrage van € 20,00 waarvan een deel van de organisatiekosten kunnen worden gedragen.

Wordt ook Vriend van het Schaap, vul het contactformulier  in op de volgende pagina van deze website. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Met uw donatie kunnen we samen kunnen we deze fantastische evenementen blijven organiseren.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door:

Al onze trouwe Vrienden van het Schaap

Restaurant "de Heksenboom"
Bosweg 40, Sint Anthonis
www.heksenboom.nl

MVS Makelaardij Boxmeer
www.mvsmakelaardij.nl


Onze speciale dank gaat uit naar:
Staatsbosbeheer - www.staatsbosbeheer.nl
Scouting Sint Patrick Sint Anthonis - www.sint-patrick.com
Gemeente Sint Anthonis